MARC AURELI

MEDITACIONS

Edició bilingüe grec - català.
Introducció, traducció i notes de Joan Alberich i Mariné. 
Edició a cura de Joan Tello i Brugal.
Editorial: Llibres de l'Índex (Barcelona)
Col·lecció: Clàssics de l'Índex, 6
Primera edició: desembre 2008
Pàgines:
306
ISBN: 9788496563742
Fotografia de portada: Marc Aureli. Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.


Marc Aureli (121-180 dC). Anomenat l’emperador filòsof, va perdre el pare als nou anys i va ser adoptat pel seu avi patern, Marc Anni Ver. Va ser nomenat cònsol el 140, i el 161 va esdevenir la màxima autoritat de la Mediterrània. Malgrat la seva profunda educació humanística (ell va escriure en grec clàssic), el destí el va obligar a afrontar espinoses guerres i batalles contra els pobles germànics, els parts, els quads, els sàrmates i Síria. Casat amb Faustina, amb la qual va tenir catorze fills, va fer hereu dels països governats per Roma Còmmode, un indigne successor del seu pare. Va morir a la riba del riu Danubi mentre defensava les fronteres de l’imperi.

Les Meditacions són textos colpidors i sincers, redactats com apunts personals de l'emperador Marc Aureli adreçats a ell mateix per tal de reflexionar-hi una i altra vegada. Assetjat pel món bel·licós i en constant procés de mutació, Marc Aureli escriu per fer la seva existència més passadora i suportable. Segons ell, la vida és com una lluita i un pelegrinatge vers allò que és desconegut, i les coses humanes són transitòries i buides. El que cal fer, doncs, és seguir estoicament el guia interior, i viure d’acord amb la naturalesa. La mort és un esdeveniment natural que forma part de l’univers.
Les Meditacions, de les quals presentem la primera edició bilingüe grec-català, constitueixen un breviari idoni per a totes les persones de totes les èpoques que tinguin una sensibilitat contemplativa afinada i que no se sentin temptades per la intriga entre els éssers humans que tenen al seu voltant.